DRÖNARSCANNING

Vi har flera olika drönare som används olika beroende på vad som ska mätas eller scannas. Traditionell fotogrammetri för att skapa ortofoton är en relativt vanlig manöver. I vissa fall krävs dock högre noggrannhet och då LiDAR scannar vi ett område eller en byggnad där få får en upplösning på tusentals punkter per kvadratmeter.

DJI MATRICE 600 PRO
Med sina 1133 mm i diameter är vår M600 den största drönaren med flest möjligheter. Vi kan hänga under olika sensorer beroende på vad vi vill mäta. Allt i från en vanlig systemkamera till ett LiDAR-system för att laserscanna från luften. Den här typen av drönare får inte flygas av vem som helst. Astacus har två certifierade piloter.

DJI INSPIRE I
Mellanmodell som vi enbart använder till fotogrammetrijobb av större karaktär. Oftast väljer vi en rutt på marken som drönaren sedan följer där den sedan tar tusentals bilder av det som ska dokumenteras. Resultatet blir oftast ortofoton & 3D-modeller. Vi har olika objektiv men för det mesta kör vi med ett 20.8 MP objektiv med enorm skärpa!

DJI PHANTOM 4 PRO V2
Våre minsta drönare i familjen. Den lämpar sig perfekt för enklare fotogrametrijobb av enskilda byggnader och objekt. Den är också utmärkt till inspektioner av tak och master.

Kameran fotograferar RAW-bilder i 20.1 MP.

Exempel på punktmoln
Vår M600 lämpar sig perfekt till LiDAR-mätningar med extremt hög punkttäthet om det är upp till några hektar som ska mätas. Nedan visas två exempel på punktmoln genererade från drönare med GeoSLAM Horizon monterad under.

Bilden ovan är en skärmdump på ett punktmoln i gråskala från GeoSLAM monterad under vår M600-drönare. Punkmolnet scannades under 15 minuters flygning och resulterade i 70 miljoner mätpunkter som avbildar Högalidskyrkan på Södermalm i Stockholm.

Bilden ovan är en skärmdump på ett punktmoln av Astacus huvudkontor i Motala. Med endast 5 minuters flygning samlade vi in otroliga 20 miljoner mätpunkter som alla har en noggrannhet bättre än 30 mm!

Exempel på ortofoton
Att skapa ortofoton och 3D-modeller med hjälp av fotogrammetri är ett oerhört effektivt sätt att få en högupplöst fotorealistisk representation av verkligheten. Måttnoggrannheten går inte att jämföra med laserscanning/LiDAR men i många fall räcker skalan i bilderna alldeles utmärkt!

Bilden ovan är en ortofoto skapat med över 1000 fotografier från drönaren.

Upplösningen i det här ortofotot är 2 cm / pixel vilket gör att även små detaljer syns tydligt i bilden.