Ordning och reda med scanning

För att kunna sköta logistiken med uthyrning av parkeringsplatser har bostadsstiftelsen Platen anlitat Astacus för att scanna sina ytor runt om i Motala. Astacus 3D-ritningar skapar ordning och reda åt bostadsstiftelsen. Bostadsstiftelsen Platen äger och förvaltar bostäder och lokaler i olika delar av Motala. De har stora sitt bestånd både i de så kallade miljonområden såväl som i ytterkanterna av staden. Under flera år har hyresgästerna, ibland även utomstående, kunnat parkera sina bilar kostnadsfritt var de har velat på parkeringarna då de har varit även omarkerade. Det har även förekommit att folk har dumpat skrotbilar på parkeringsplatserna.

Scannar av stora ytor Nu har Platen bestämt att bringa ordning bland parkeringsplatserna.  Gamla platser ska skyltas upp, nya linjer ska målas och man ska få ordning på de befintliga, redan markerade platserna. För detta har de anlitat Astacus, som scannar av ytorna åt bostadsstiftelsen. Och det är många parkeringsplatser som kommer fram. – Det är 3 000 – 3 500 platser som vi ska se över och som ska ritas upp. Överallt där vi har bostäder. Prio a nu är att fixa parkeringsplatser, säger Magnus Ek som är projektledare på Platen.

Får exakta siffror Det är för att kunna sköta logistiken med uthyrning som bostadsstiftelsen Platen vill få reda på exakta antalet parkeringsytor runt om i kommunen. De ska markeras med numrerade skyltar som kopplas till lägenheterna.  – Alla får sin sifferkombination, annars blir det ohållbart. Det ska vara så att respektive hyresgäst kan hyra sin parkering, säger Magnus Ek. Laserscanning Astacus kan hitta nya ytor, få de befintliga att växa genom att hitta bortglömda eller gömda kvadratmetrar med den senaste tekniken inom laserscanning där de avbildar objektet med millimeterprecision.