Får in nya intäkter med korrekta ritningar

När gamla originalritningar inte stämmer överens med verkligheten är det dags att få nya och moderna 3D-modeller. Dessutom kan nya kvadratmeter upptäckas med hjälp av de nya ritningarna och vinner du på payoff genom ökade intäkter. Mannersons fastighets AB har lägenheter och lokaler både i Motala och Linköping. De anlitar Astacus för att få korrekta ritningar där rätt antal kvadratmeter anges med millimeterprecision. När fastighetsbolaget har förvärvat vissa hus har de ärvt väldigt gamla ritningar. – Ibland finns det bara originalritningar från 1930-40-talet. Vi har väldigt gamla, dåliga, ritningar där vi märker vid en lägenhetsrenovering att den gamla ritningen inte verkar stämma överens med verkligheten, säger Andreas Gilbertsson, förvaltare åt Mannersons.

Kompletta ritningar Innan de beslöt sig för att anlita Astacus förekom dubbelarbete. Först mättes ytan upp, lägenheten hyrdes ut till de rätta måtten. Men. – Vi hade inga kompletta ritningar när vi ville bygga om lägenheten. Nu tar Astacus fram en komplett ritning direkt istället för att jobbet görs en gång till. Astacus hittar nya kvm Andreas Gilbertsson berättar att hur man räknar bostadsyta i dag jämfört med 1900- talet har förändrats. Det som var 25 kvm för 30 år sedan är inte säkert att det är 25 kvm i dag. – Man räknar på ett annat sätt, det finns nya regler för hur man räknar bort snedtak, schakt och sådana saker. – Det gör ju oftast att det går åt rätt håll för oss. Dels är mätmetoden mer exakt, och förr vågade man inte lägga sig i överkant utan man la sig hellre ½-1 kvm under så att man inte skulle få en kontrollmätning från hyresgästen på sig. Nu kan vi istället få ett exakt mått och få ett mätbevis som håller i rätten om det skulle vara så att hyresgästen motsäger kvm.

Payoff Andreas Gilbertsson berättar att Mannersons har tjänat i flera kvadratmeter med hjälp av Astacus ritningar.– 1 kvadrat per boyta kan man tycka att det inte är så stort men har man 12 lägenheter i ett hus så blir det 12 kvadrat. Det blir en hel del pengar på en nyrenoverad lägenhet 1 500 kr per kvadrat. Kostnaden för ritningarna betalar sig säger Andreas. – De betalar sig i de flesta fall. Vinner du 10, 20 kvadrat i ett hus vinner du på payoff genom ökade intäkter.

Ovärderliga DWG-filer Förutom ökade intäkter hjälper de nya ritningarna, som är DWG-format vid ombyggnation. – Vi planerar att bygga om en fastighet och ska byta fönster, balkonger och vi kommer att bygga vindslägenheter. Vi har diskuterat att göra etagevåning och sätta trappor i de översta lägenheterna upp till vind. Då behövs korrekta ritningar där man ser takbjälkar, murstockar och etagelutningar.

Klicka här för att se ett exempel på ett mätbevis.