Astacus minimerar driftstopp

Astacus scannade av maskinhall åt Arla Plast. Med hjälp av de nya ritningarna kan de sedan optimera sin maskinpark. Behövde nystart Arla Plast har tillverkat plastskivor sedan slutet av 1960-talet. Dessa används till exempel används som bullerskydd vid hårt trafikerade vägar, skyltningsmaterial i butiker eller takboxar på bilar. Arla Plast har en stor anläggning i Borensberg, en liten ort som ligger mellan Linköping och Motala, med 200 anställda. Då gäller det att ha koll på sina ytor och det bästa sättet för Arla Plast att få detta är att Astacus skapade en 3D-modell av två maskinhallar, med en yta på cirka 1 500 kvadratmeter. En laserscanning utfördes, där miljarder punkter skapades till ett punktmoln som bearbetades manuellt och modellerades med millimeternoggrannhet.

– Vi finns i en gammal fabrik och hade gamla ritningar. Och för att få en nystart i vår ritningsflora anlitade vi Astacus. Vi ville få ordning på ritningarna och så behövdes de förnyas, säger Kent Martinsson, driftansvarig på fabriken. Ritningarna är tillgängliga Den stora skillnaden är att alla ritningar är digitala. Ingen ritning kommer att vara “försvunnen” eller upptagen av någon då alla har tillgång till dessa numera.

– Det är stor skillnad mot de gamla ritningarna, just att dom finns tillgängliga säger Kent Martinsson. Optimera maskinparken I och med att Astacus scannade av två hallar kan Arla Plast nu optimera sin maskinpark. De olika maskinerna kan färgkodas i ritningen för att lättare kunna identifieras. Skulle Arla Plast vilja ändra maskinernas placering i verkstaden i framtiden finns det nu en noggrann karta över dessa.

– Jag förstår hur Astacus tänker där för nu kan man ju få in maskinerna optimalt. Det är inte aktuellt för oss just nu att börja flytta på maskinerna, säger Kent Martinsson.